عکس سلفی در دنیای مدرن، امری شناخته شده و همهگیر است. این پدیده برای فعالان فضای مجازی حرف اول را میزند. از این رو شاید برای شما هم سوالاتی در این باره مطرح شده باشد که معنای دقیق این نوع عکسبرداری چیست و از کجا آمده است؟ در تاریخ نخستین بار چه کسانی به این شکل از خود عکس گرفتهاند؟ بدون شک دیدن عکسهایی که در جهان به عنوان اولین سلفیهای تاریخ ثبت شده، هر شخص دوستدار عکاسی و فضای مجازی را به وجد میآورد. ما در این مقاله به تمام سوالات شما در این مورد پاسخ خواهیم داد. همچنین اولین خودنگارههای جهان را برایتان گردآوری کردهایم. به علاوه پیدایش لغت سلفی و نظر روان شناسان دربارهی کسانی که عکس سلفی میگیرند را بررسی خواهیم کرد.
عکس سلفی
Selfie نوعی از عکسبرداری است که در دنیای مدرن امروز و فضای مجازی به شهرت بسیاری دست یافته است. در این سبک نوین، شخص به وسیلهی دوربین جلوی تلفن همراه یا وبکم لپتاپ از خودش عکس میگیرد. البته این کار به وسیلهی دوربینهای دیجیتال و گرفتن لنز آن به سمت خودتان هم امکانپذیر است. بسیاری از جهانگردان نیز به همین سبک سلفی میگیرند. در زبان فارسی معادل دقیقی برای این کلمه وجود ندارد. زیرا یک لغت ساختگی است. البته تا کنون خودنگاره یا خودگرفت را برای این نوع از ثبت تصاویر پیشنهاد دادهاند. اما اکثریت مردم همان اصطلاح سلفی را به کار میبرند.
طریقهی گرفتن سلفی
خودنگاره به وسیله یک دوربین قابل حمل گرفته میشود. تنها کافی است دست خود را دراز کنید تا از شما فاصله بگیرد. سپس لنز دوربین را سمت خود بگیرید و کلیک! البته عدهای برای داشتن فضای بیشتر در عکس سلفی از پایه و تایمر استفاده میکنند. امروزه با قرار دادن دوربین در جلوی تلفنهای همراه، بهترین وسیله برای افرادی که سلفی میگیرند، موبایلشان است. به علاوه رعایت نکاتی مانند پیدا کردن بهترین زاویه سر و محل قرارگیری دوربین، تاثیر شگفتانگیزی در خودنگاره ثبت شده دارد. همچنین امروزه ابزارهای دیگری به نام مونوپاد، برای دورتر نگه داشتن موبایل اختراع شدهاند که کادر وسیعتری در اختیارتان قرار خواهند داد. این وسیله برای زمانی که میخواهید یک تصویر جمعی بگیرید کاربرد فراوانی دارد. همچنین برای نشان دادن یک مکان زیبا در تصویر نیز به کار میآید.
تاریخچهی Selfie
مدت زیادی از اختراع تلفنهای هوشمند دارای دوربین جلو و وبکم نمیگذرد، با این وجود اگر بگوییم عکس سلفی قدمتی به اندازهی تاریکخانهها و اختراع اولین دوربینهای عکاسی دارد، اشتباه نکردهایم. از همان ابتدا مردم به ایستادن جلوی روزنهی نور و دیدن تصویر خودشان علاقه نشان میدانند. اختراع شمارش معکوس در دوربینها نیز از همین علاقه ﻧﺷﺄت گرفته است.
-
اولین خودنگارهها در جهان و ایران
گفتههای متفاوتی دربارهی اولین سلفی ثبت و حفظ شده در تاریخ وجود دارد. عدهای این اتفاق را به سال 1839 و عکسی که رابرت کرنلیوس عکاس از خودش گرفت، منسوب میکنند. اما اکثرا آن را منتسب به جوزف بایرون، در سال 1982 میدانند. در این عکس پنج نفر از موسسان کمپانی عکاسی بایرون حضور دارند. همچنین ما در تاریخ ایران خودنگارههای زیادی را از ناصرالدین شاه قاجار، که علاقهی زیادی به ثبت لحظات خود داشته است، به یادگار داریم.
-
چگونه ساخته شدن کلمهی سلفی و ثبت آن
تولد واژهی Selfie در سال 2002 و در یک چت روم اتفاق افتاده است. یک مرد استرالیایی به وسیلهی کامپیوترش تصویری از خود را ،برای بارگزاری در آن فضا، ثبت میکند. سپس برای تار بودن عکس معذرتخواهی کرده و میگوید که علت تار بودن تصویرش این است که آن عکس یک Selfie است. با این وجود باز هم استفادهی رایج از این کلمه 9 سال به درازا میکشد. در سال 2012 کاربری در شبکههای اجتماعی برای نشانه گذاری عکسش از این واژه استفاده میکند. استفاده از این اصطلاح طی یک سال به اندازهی 17 هزار برابر رشد میکند. به طوری که دیکشنری آکسفورد آن را به مجموعه لغاتش اضافه میکند. به علاوه به خاطر این رشد آکسفورد سلفی را به عنوان واژه سال 2013 انتخاب میکند.
سلفیبگیران
امروزه تقریبا تمام افراد جهان، در هر ردهی سنی، در فضای مجازی مشغول هستند. در این فضا مردم لحظات خاص خود را با دیگران به اشتراک می گذارند. از لازمههای این امر، گرفتن عکسهای سلفی زیاد در موقعیتهای مختلف است. دیگر در کنسرتها، مکانهای زیبا و دورهمیها، دیدن افرادی که دستشان را تا جای ممکن از خود دور کردهاند و به موبایلشان لبخند میزنند منظرهی عجیب و ناآشنایی نیست. بلکه ممکن است شما هم بلافاصله همین کار را انجام دهید تا آن لحظهی خاص را از دست نداده باشید. با این حساب اگر بگوییم چون کاربران فضای مجازی سلفیبگیر هستند، تمام مردم به این کار مشغولند، اغراق نکردهایم. به علاوه نرمافزارهای گوناگون با فیلترهای زیبا، جذاب و گاها خندهدار و سرگرمکننده، گرفتن عکس سلفی را تبدیل به تفریحی بازیمانند کرده است.
تاثیر Selfie در صنایع
این پدیدهی نسبتا مدرن، در پس ذهن افراد دنیای دیجیتال ریشهای محو دوانده است. امروزه تقریبا تمام افراد در شبکههای اجتماعی فعال هستند. بدون شک زمانی که یکی از آنها قصد سفر میکند، فکر گرفتن عکس سلفی از سرش خواهد گذشت. با وجود اینکه عدهای واقعا برای سلفی به مکانهای مختلف میروند و در فضای مجازی مشاغل زیادی در این زمینه وجود دارد. اما یقینا دلیل اصلی سفر تمام کاربران اینترنت، ثبت تصویر و خودنگاره نیست. اغلب افراد برای دلایل معمول مانند خوشگذرانی و تغییر آب و هوا اقدام به سفر میکنند. ولی فکر انداختن عکس سلفی در تصمیمگیریهای طول سفر آنان هم تاثیر میگذارد. آنها با دیدن یک مکان زیبا که مبلغ ورودیاش زیاد است، برای یک Selfie هم که شده آن هزینه را پرداخت خواهند کرد. این موضوع در رونق صنایع گردشگری تاثیر خارقالعادهای داشته است.
دلایل گرفتن عکس سلفی
گسترش رو آوردن مردم به عکس سلفی میتواند به یک همهگیری سریع و غیر قابل کنترل تشبیه شود. از این رو توجه تحلیلگران و روانشناسان زیادی را به خود جلب کرده است. آنها برای این رفتار که محصول دنیای مجازی است، دلایل بسیاری را ذکر میکنند.
-
نارسیسیم
در روانشناسی انسانهای خودشیفته یا اصطلاحا نارسیسم را اشخاصی میدانند که علاقه و توجه وافری به خود و نیازهایشان دارند. این افراد از هیچ موقعیتی برای ابراز وجود نخواهند گذشت. فعالیت در شبکههای اجتماعی و به اشتراک گذاشتن موجودیت خودشان با دیگران به وسیلهی سلفی، دقیقا همان چیزی است که روح این افراد طالب آن است. البته نارسیسم همیشه صفتی ناپسند نیست. بلکه حتی گاهی مقداری از آن مفید اطلاق میشود. زیرا به حفظ فردیت و در عین حال برقراری رابطهی مناسب با دیگران کمک می کند. این ویژگی تنها در حالت افراطی آن به یک اختلال تبدیل خواهد شد.
-
تنهایی
واضح است که همواره نمیتوان افرادی که به طور افراطی درگیر گرفتن عکس سلفی شدهاند را خودشیفته در نظر گرفت. برعکس گاهی این نوع از ابراز وجود از تنهایی و عدم صمیمت و نزدیکی افراد با دیگران ﻧﺷﺄت میگیرد. این اشخاص از طریق حمایتهای افراد ناشناس سعی میکنند برای خود هویتی دست و پا کنند.
-
منفعت مادی
عدهای از این پدیده استفاده کرده و در دنیای مجازی و بازارهای اینترنتی، به درآمد دست پیدا کردهاند. این افراد از طریق گرفتن عکسهای سلفی به دنبال نمایش محصول مورد نظرشان هستند. این محصول میتواند متعلق به کسبوکار آنها یا شخص دیگری باشد.
-
ثبت تاریخ
همواره نمیتوان خودنگارهها را در سه دستهی فوق جا داد. اغلب اوقات مردم عادی تنها به خاطر گرایش ذاتی به ثبت لحظات و یادآوری آنها به عکسبرداری مشغول میشوند. با وجود عکس سلفی، اشخاص میتوانند بدون درخواست از دیگران، لحظات مورد علاقشان را ذخیره کنند.
ثبت بهترین لحظات
Selfie یا همان خودنگاره، پدیدهای بسیار جذاب و ریشهدار در دنیای مجازی است. این نوع از ثبت تصویر، به باور عدهای از عکاسان غیر واقعی است. زیرا شخص با تماشای خود و دادن زوایای مختلف به دوربین و چهرهاش از حالت عادی و همیشگیاش فاصله میگیرد. بدون شک این موضوع یکی از دلایلی میباشد که حرفهی عکاسی و رجوع افراد به آنها برای ثبت بهترین لحظاتشان، هنوز هم از رونق بسیاری برخوردار است. زیرا با وجود اینکه عکس سلفی میتواند تمام لحظات را برای ما ثبت کند، اما لحظات خاصی در زندگی هستند که میبایست به بهترین شکل ممکن به تصویر کشیده شوند. این هنر برای ثبت واقعیت در زیباترین شکل خود، از ابتدا تا کنون در دست عکاسان بوده است.
اینستاگرام الی استدیو را دنبال کنید.